top of page
Tiny towns.png

mONDAY MUSTHAVE

Welkom bij de allereerste "Monday Musthave"! 

Vanaf deze week licht ik iedere maandag een nieuw spel uit onder de noemer: Monday Musthave.

Dit zijn spellen die ik zelf erg leuk vind en graag met jullie wil delen! 


Deze maandag staat in het teken van het spel Tiny Towns, uitgegeven door White Goblin Games.

In het kort

Speelduur: 30 - 60 minuten

Leeftijd: vanaf 10 jaar

Aantal spelers:1 - 6 spelers

Taal: Nederlands

Skills: Puzelen, planning en tactiek

Prijs: 39,95

Hoe speel je het spel?

Tiny Towns NL4.jpg

Welkom in Tiny Towns!

Je bent de burgemeester van een klein stadje in het bos, waar de kleinere wezens van het bos een samenleving hebben gecreëerd die verborgen is voor roofdieren. Dit nieuwe land is klein en de middelen zijn schaars – je neemt wat je kunt krijgen en zegt nooit nee tegen grondstoffen.

Je stad bestaat uit een 4×4 speelbord met 16 bouwplaatsen, waarop je door middel van een bepaald patroon verschillende grondstofblokjes plaatst om gebouwen te bouwen. In totaal zijn er 25 verschillende gebouwen, dus elk spel is weer anders. Voor elk gebouw krijg je op een andere manier overwinningspunten. Wanneer geen enkele speler meer grondstoffen kan plaatsen of gebouwen kan bouwen, eindigt het spel en worden bouwplaatsen zonder een gebouw -1 waard. Ook krijgt elke speler een eigen monument. Deze levert ook punten op. In totaal zijn er 15 verschillende monumenten. Heb je aan het eind de meeste overwinningspunten? Dan win je het spel!

In de spelregels vind je ook een variant op het basisspel. Met dit schattige bordspel heb je werkelijk urenlang speelplezier en door de vele variabelen (denk aan gebouwen, monumenten en de variant) is elk spel anders.

Bekijk de uitlegvideo:

Wat maakt dit spel zo leuk?

Tiny Towns is een spel dat geschikt is voor de hele familie. Het biedt voldoende uitdaging voor spelers die regelmatig om de spellentafel zitten, maar is ook toegankelijk voor minder doorgewinterde spelers. Het is ontzettend vrolijk opgezet, met schattige illustraties van de bosdiertjes en de houten gebouwen die je in jouw town gaat plaatsen zijn erg kleurrijk. Ik word er helemaal vrolijk van! Het is gemakkelijk te leren, wat ook erg fijn is. De spelregels beslaan zo'n zes pagina's maar deze zijn niet erg ingewikkeld. 

Iedereen mag in dit spel tegelijk spelen, je hoeft dus niet op je beurt te wachten. Het spel is zelfs vóór een speler geschikt, maar is het leukst vanaf 3 personen. Vind je het tof om grondstoffen te verzamelen en houd je ervan om te puzzelen? Dan mag Tiny Towns zeker niet in jouw spellenkast ontbreken!

Wat zit er in de doos?

  • Spelregels

  • 6 speelborden

  • 25 gebouwenkaarten

  • 15 monumentenkaarten

  • 15 grondstofkaarten

  • 1 scoreblok

  • 126 houten gebouwen

  • 1 houten Bouwmeesterhamer

  • 6 houten monumenten

  • 90 houten grondstofblokjes

Tiny towns 8.png

Zijn er ook uitbreidingen?

Yes! Er is nu één uitbreiding in het Nederlands beschikbaar. Dit is Tiny Towns Voorspoed. 

In Tiny Towns: Voorspoed hebben de dieren uit het bos een manier gevonden om elkaar voor de gek te houden door elkaar te laten geloven dat glimmende stukjes metaal een  uitzonderlijke waarde hebben. Deze handige dingen, zij noemen het geld, kun je met andere wezens ruilen voor grondstoffen. Helaas zijn deze glimmende stukjes niet heel makkelijk te krijgen!

Naast voorspoed wordt in maart ook de uitbreiding: Experts verwacht!

Tiny towns.png
Tiny towns voorspoed.jpg
Tiny-Towns-Experts-Bordspel-Uitbreiding-
bottom of page